Pages

 photo sddf_zps85c1ecb0.jpg

Resepi Kek Karamel Pelangi


Resepi Kek Karamel Pelangi

Resepi Kek Karamel Pelangi

BAHAN GULA HANGUS:

2Sb gula
Tabur gula dlm loyang n msk ats api hgga cair n bertkr perang.ratakn keslrh dasar loyang.ketepikn.

BAHAN KARAMEL

1/2 tin susu cair
70g gula hls
1/2 st vanilla
3biji kuning telur
-kacau telur n vanilla dgn whisk prlhn2.
-masukkn susu n gula kacau lg hgga gula larut tp perlhn sj.
-tapis kedlm loyang gula hangus td.ketepikn.




ADUNAN KEK

70g gula halus
3 biji kuning telur
135ml air
45ml minyk msk
140g gandum-1st baking powder(diayak bersama)
-pukul telur,minyk & air sampai gebu mengembang & bertukr wrn putih.
-masukkn gula & pukul lg hgga naik skali ganda.
-masukkn gndm skt2 & kacau dgn senduk @ spatula shj hgg sebati.ketepikn.

ADUNAN MERINQUE(ADUNAN PUTIH TELUR)

6 biji putih telur(dr 6biji kuning telur diats)
70g gula hls
1 st cream or tar tar

-putar putih telur hgga berbuih & masukkn gula putar lg hgga adunan kental & kaku iaitu jika diterbalikkn mangkuk,adunan x jatuh.
-mskkn separuh kedlm adunn tepung td kacau perlhn ngn senduk & mskkn separuh lg & kacau hgga btl2 sebati.perlhn2 shj.
-bahagikn adunan 3 bahagian,warnakn dgn 3 wrn.
-tuangkn 1 senduk utk 1 wrn & selang seli dgn wrn berlainan keatas loyang karamel td.(adunan akn terapung)
-bakar dgn kaedah steam bath(masukkn loyang kek kedlm loyang yg lbh bsr yg berisi air panas)
-ltk dlm oven pd rak plg bwh.
-bkr suhu160c dgn api bwh shj 1 jm @ hgg msk
45 min pertama guna api bawah, 15 min setrusnya gna api atas bwh (brgantung pd oven masing2).biarkn kek benar2 sejuk baru di terbalikkn loyang kek.
slmt mncuba

No comments: