Pages

Kek Gula Hangus



Bahan-Bahan : 
cawan gula
1 cawan air panas
1 cawan tepung gandum
1 cawan susu pekat
2 sudu teh soda bikarbonat
4 biji telur
2 sudu teh mentega/butter

ha senang kan.. barang-barang yg mmg ade dekat dapur..


Cara - Cara : 

Step 1
Mula-mula masak gula dengan api sederhana hingga hangus tp jgn terlebih hangus nanti kek akan rasa tak best...

Step 2
Dah nmpak gula mcm hangus, korang masukkan lah air panas dan masak lagi hingga gula cair (tak ada ketul-ketul)

Step 3
Masukkan mentega.. Then kacau sampai mentega cair, tutup api. Ketepikan dulu, sejukkan.. tp jgn lah sampai masukkan dalam peti ais plak utk sejukkan... haha 

Step 4
Then korang pukul telur hingga betul2 kembang dan pekat.. aku guna mixer tp kalau korang taka de mixer , korang guna lah apa-apa pon, asalkan telur tu kembang..

Step 5
Masukkan susu pekat ke dalam telur tadi, kacau sebati.. part ni guna manual je, tak payah guna mixer dh.. 

Step 6
Masukkan pula tepung + soda.. Sebatikan semuanya.. pastikan tepung tu tak berketul-ketul ye.. 

Step 7
Akhir sekali, masukkan air gula yang dah korang sejukkan tadi.. kacau sampai sebati..

Step 8
Masukkan adunan dalam loyang then perapkan adunan selama lebih kurang 3-4 jam..Perap ni bertujuan untuk jadikan kek tu bersarang-sarang..

Step 9
Bakar kek tu dengan api sederhana (160 -180 ) selama 1 jam

aku letak mcm ni sbb takot semut .. masa perap tu tutup lah loyang tu.. jgn biar terdedah mcm tu ye.. 


Tadaaaaa dh masak..
Maaf kek tak sempat nk dikeluarkan dari loyang..
terus di 'ngappp'


kek masak pukul 10.30pm.. terus makan sambil tgk tv.. 
barulah boleh tidur dgn aman, kalau tak asyik duk teringat je.. 
haha





Ha senang kn nk buat kek ni.. korang silalah cuba..
SENANG. SEDAP.CEPAT.. 

Selamat mencuba..
ape-apa tak faham or nk tempah sila drop je komen kat bawah ni ye.. :)
kahkahkah tempah tu yg tak boleh blaaa.. hahah



p/s : kalau nk RESEPI kek lain yang aku pernah buat, korang tgk dkt side bar sebelah ni ---->
:D




No comments: