Pages

 photo sddf_zps85c1ecb0.jpg

Resepi : Ikan Kukus Ala Sarawak



Bahan-bahan ( 3 - 4 orang )

* 1 ekor ikan sederhana besar yang segar (talipia / sultan / terubuk atau apa jenis ikan kegemaran )
* 2 biji bawang merah *
* 4 ulas bawang putih *
* 1 tangkai serai *
* 1 cm halia *
* asam jawa
* serbuk lada putih
* 2 -3 biji cili besar ( dihiris )
* 2 sudu besar Kicap ( paling sesuai Kicap Tong Nam )

Cara-cara

1. Tumbuk semua bahan-bahan *
2. Bersihkan ikan
3. Lumur seluruh badan ikan dengan asam jawa. ( asam jawa jangan dicampur air )
4. Letak ikan dalam bekas untuk dikukus. Tabur kan bahan ditumbuk atas ikan. Tambah lada putih, cili padi dan kicap. Kukus hingga ikan masak. Jika nak pedas, boleh guna cili padi.

No comments: