resepi salmon goreng dengan sos lemon
Bahan-bahan ( 2 orang )
- 2 slices salmon
- 2 + 1 sudu besar olive oil
- 1 sudu besar butter
- 1/2 sudu besar jus lemon
- 4 sudu besar air
- garam secukup rasa
- lada hitam secukupnya(3 kali pusing kalau guna bekas lada hitam)
- daun bawang untuk hiasan
- tepung gandum/ corn starch
Cara - cara
- Kerat 2 salmon dan buang kulitnya. sapukan dengan tepung gandum.
- Panaskan 2 sudu besar olive oil. Bila olive oil panas, besarkan api dan masukkan salmon.
- Bila bahagian bawah salmon dah nampak kuning, balikkan dan masukkan pula 1 sudu besar olive oil lagi. Masukkan garam, dan lada hitam. Kemudian balik-balikkan salmon sehingga garing.
- Keluarkan salmon dari kuali, masukkan pula air, butter dan jus lemon. Panaskan sehingga air meruwap dan sos lemon melekat kat sudu.
- Tuangkan sos lemon ke atas salmon dan taburkan dengan daun bawang.
- Kalau nak lagi sedap, sebelum letak samon tu pinggan tu panas sekejap dgn microwave. Lepas tu bolehlah letak salmon dan sos lemon di atasnya.
No comments:
Post a Comment